DET BLOMMANDE BERGET

”Denna ort är ljufligare än någon annan” skrev Carl von Linné om Kinnekulle. Om man tar en promenad på Kinnekulle förstår man varför. På berget frodas nämligen en otrolig mängd blomster.

Börja vid den karga heden omkring Österplana, där trivs orkidéerna bäst och det är inte är ovanligt att man stöter på den fridlysta guckuskon. Fortsätt in igenom lövängen som lyser gult av gullvivor. Korsa den susande granskogen och kom ut i ett vitt hav av liljekonvalj. Skåda och njut samtidigt av hägg, körsbär och vildapel som blommar vid samma tid. När du kommer till Munkängarna kan du lägga dig ner och vila bland den doftande ramslöken som breder ut sig under lövträden. Titta upp mot trädkronorna och upptäck att här finns så gott som alla landets lövträd representerade. Smit slutligen igenom kohagen med enbärsbuskar där du kan stöta på både kattfot och blå viol.

Förutom blommor består Kinnekulle till vår glädje även av en stor mängd kalksten. Den har brutits på berget under mansålder. Runt om i landet kan man se bevis på våra förfäders ansträngningar. Idag är det familjeföretaget Thorsberg, i fjärde led, som ensamt för Kinnekulletraditionen vidare. Sten är ett spännande material att arbeta i. Det är inte hårt som många tror utan snarare mjukt och levande. Det är naturligt men ändå beständigt. Det blir en vacker och skön kontrast att kombinera ett material som är 500 miljoner år gammalt med den morderna miljö som vi lever i idag. Att stenen sen kommer från det blommande berget, en plats som är ljuvligare än någon annan, det är unikt!

 

Foto: Stefan Sjöö
THORSBERG STENHUGGERI AB, 533 94 Hällekis, Tel. 0510-54 00 56 Fax. 0510-54 00 67, Mail. info@thorsberg.se